Aanbod, voor gezinnen met inhuisgeplaatste kinderen

Een verdiepende opleiding voor mensen die werken met kinderen die in twee families leven en inzicht willen krijgen in de werking en invloed van de verschillende gezinssystemen waartoe deze kinderen behoren. 

Trainer

Iris Pinkepank & Wisse Tanis

Data

maandag en dinsdag 23 en 24 januari, 20 en 21 maart, 15 en 16 mei, 3 en 4 juli, 11 en 12 september, 6 en 7 november 2017

Tijden

09.30 - 17.00 uur

Locatie

De Glind

Max. aantal deelnemers

20

Prijs (incl. btw)

€2699,- (Gezinshuisouders kunnen eventueel dagdelen inzetten waardoor de prijs lager wordt. Overleg met je formulemanager)

Niveau

Verdiepend; academieactiviteit waarmee de expertise van de professional verder wordt ontwikkeld/uitgebreid.

Accreditatie

Registerplein 1 punt voor gezinshuisouders

Opleidingstraject Agogen 13,35

Opleidingstraject Maatschappelijk werk 13,35

 

SKJ 13.35 punten voor jeugdwerkers


Wat leer je bij deze opleiding?

 • Op een systemische manier te kijken naar de dagelijkse praktijk van leven, werken en opvoeden.
 • Je krijgt inzicht in dieperliggende systemische processen en verbindingen en handelt daardoor met meer bewustzijn en je breidt professionele handelingsvaardigheden uit.
 • In contact te komen met je eigen bronnen, mogelijkheden, talenten en creativiteit zodat je deze optimaal in je werk en leven kunt integreren en toepassen.
 • Bewustwording van je eigen levensgeschiedenis en leerpunten daarin, waardoor je in staat bent om dynamieken van overdracht, tegenoverdracht en systeemherhaling te herkennen en hierop adequaat te reageren.
 • Onderzoeken en vormgeven van je sociale ouderschap in de systemische context, met aandacht voor de partnerrelatie, de invloed van je eigen kinderen en samenwerking met hulpverleners.

Wat is de inhoud van de opleiding?
Sociale ouders (pleeg-en gezinshuisouders, netwerkgezinnen en anderen die voor korte of langere tijd een kind in hun gezin opnemen) staan telkens weer voor de vraag wat een goede houding is ten opzichte van de eigen ouders van de kinderen. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en oordelen over de achtergrond van de kinderen en jongeren en hoe geef je de levensgeschiedenis van de ouders een plek in je hart, zodat de kinderen zich mogen voeden uit het oorspronkelijke en hun nieuwe gezin.

Wanneer dat lukt, is er een dragende band ontstaan tussen natuurlijke en sociale ouders, en worden kinderen werkelijk uitgenodigd om zich te verbinden en op een gezonde manier verder te ontwikkelen.

De opleiding Systeempedagogisch begeleider geeft inzicht in de werking van systemen van uithuisgeplaatste kinderen. Zij maken minimaal deel uit van twee gezinssystemen, het gezinssysteem waaruit zij geboren zijn en het gezinssysteem waartoe zij al dan niet tijdelijk toebehoren. Beide gezinssystemen raken bij elkaar betrokken, wat een grote complexiteit oplevert. Zeker als je bedenkt dat ook anderen, zoals leerkrachten, hulpverleners, de sportvereniging of buurt van invloed zijn op het kind en zijn gezinssystemen.

Door inzicht te krijgen in de werking van deze systemen, wordt het mogelijk om met andere ogen naar het kind, zijn ouders en de eigen plek en positie te kijken. Dat maakt een andere houding en andere interventies mogelijk, waarbij oordelen naar de achtergrond verdwijnen. In de opleiding zal het accent liggen bij de eigen innerlijke houding van de deelnemer en de toepassing van de systemische werkwijze in het dagelijks leven en werken met de kinderen en/of gezinnen.

Door het werken met oefeningen en systeem-pedagogische opstellingen wordt de werking van systemen en de dieperliggende dynamieken zichtbaar en ervaarbaar gemaakt. Dit draagt bij aan een groter inzicht en het bewust inzetten van een niet oordelende houding, die gekenmerkt wordt door respect, openheid en het geven van erkenning.

De opleiding bestaat uit zes blokken, waarbij wordt ingegaan op de werking van systemen, het eigen gezinssysteem, de dragende banden in de opvoeding (partnerrelatie; relatie tussen sociale ouders, begeleiders en het oorspronkelijke gezinssysteem, samenwerken met ander hulpverleners) en de verbinding met de maatschappij.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe wordt er gewerkt bij deze opleiding?
De opleiding Systeempedagogisch begeleider heeft de systemische pedagogiek als uitgangspunt waarbij de systeemtheorie en systemisch-fenomenologische werkwijze, c.q. systeem-pedagogische werkwijze een belangrijke plek innemen.

Tijdens de opleiding maken de trainers gebruik van een grote verscheidenheid aan oefeningen en instrumenten.
Huiswerkopdrachten en het deelnemen aan intervisiegroepen maken deel uit van de opleiding.

Voorwaarde voor deelname
Om de opleiding Systeempedagogisch begeleider te volgen, moet je de workshop 'Met twee families' hebben gevolgd of aantoonbaar kunnen maken dat je basiskennis over systeemgericht werken hebt. Je kunt dit met ons overleggen.

Voor wie is de opleiding?
Deze systeem-pedagogische opleiding is geschikt voor:

 •  alle gezinshuisouders en pleegouders die voor korte of langere tijd kinderen in hun gezin opnemen
 •  hulpverleners die betrokken zijn bij het oorspronkelijke of sociale gezin van de opgenomen kinderen.

De opleiding is intensief en vraagt van de deelnemers de bereidheid om hun eigen achtergrond en persoonlijke ontwikkeling mee in ogenschouw te nemen in de opleiding.

Dankzij de steun van het Maagdenhuis, DirkBosfonds en Maatschappij van
Welstand heeft het Gezinspiratieplein de opleiding Systeempedagogisch begeleider
kunnen ontwikkelen
.

Inschrijvingsvoorwaarden opleiding
Je reservering is definitief wanneer je de bevestigingsmail hebt ontvangen, direct na je inschrijving, en je de aanbetaling hebt gedaan. Hiervoor ontvang je een factuur.
We factureren de kosten van de opleiding in 3 delen:

 1. eerste aanbetaling €1000,00 dit bedrag dient uiterlijk 4 weken voor aanvang van de activiteit op de rekening te zijn gestort.
 2. tweede betaling, €1000,00 bij start van de opleiding
 3. laatste betaling €699,00 halverwege de opleiding

 Annuleren

 • 4 weken voor aanvang;  Annuleer je meer dan 4 weken voor aanvang van de startdatum dan worden geen kosten berekend.
 • tussen de 4 weken en 15 dagen; Deelnemers die tussen de 4 weken en 15 dagen voor startdatum van de training of workshop annuleren, betalen 50% van de totaalprijs.
 • 14 dagen of minder; Deelnemers die 14 dagen of minder voor de ingangsdatum van de cursus annuleren of tijdens de cursus stoppen, betalen 100% van de totaalprijs.

Annulering dient schriftelijk (e-mail of per post) te worden ingediend. De dag waarop de annulering is ontvangen, geldt als uitgangspunt voor de berekening van de annuleringskosten. In overleg is vervanging mogelijk.

Voor deelnemers die bij Gezinshuis.com zijn aangesloten gelden dezelfde voorwaarden, echter betaling gebeurt middels de afspraken met Gezinshuis.com

 

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Mijn bestelling

Je hebt geen bestelling geplaatst.

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen