Nieuws

De afgelopen jaren zijn een aantal onderzoeks- en ontwikkeltrajecten rond gezinshuizen uitgevoerd die de nodige kennis opleverden over gezinshuizen en het professioneel opvoeden van kinderen met meervoudige en complexe problematiek.

Gezinspiratieplein en het Nederlands Jeugdinstituut hebben de ambitie deze kennisontwikkeling de komende jaren een verdere impuls te geven. Zij hebben daarom de kennis- en ontwikkelagenda ‘Opgroeien van langdurig uithuisgeplaatste kinderen’ ontwikkeld.

Inhoud van de kennis- en ontwikkelagenda
De kennisagenda is tot stand gekomen op basis van verschillende onderzoeken, kenniskringen rondom gezinshuizen en verschillende bijeenkomsten met de onderzoekers uit deze trajecten. In de agenda formuleren de initiatiefnemers een aantal onderzoeksvragen en wensen tot doorontwikkeling voor de komende jaren op de volgende vier thema’s: 

  1.  Selectie, opleiding en ondersteuning van professionele opvoeders;
  2. Langdurig opgroeien: matching, verplaatsen en uitplaatsen;
  3. Professioneel opvoeden van kinderen met meervoudige en complexe problematiek;
  4. Positionering professionele gezinnen in het nieuwe stelsel zorg voor jeugd.

Doel van de kennis- en ontwikkelagenda
De kennisagenda dient twee doelen.

  1. Ten eerste willen de initiatiefnemers met deze agenda meer aandacht genereren voor het belang van continuïteit en stabiliteit bij het langdurig opgroeien van uithuisgeplaatste kinderen. Ook kinderen met meervoudige en complexe problemen die niet meer in het eigen gezin van herkomst kunnen opgroeien verdienen de aandacht van gemeenten bij de transitie en transformatie van de zorg voor jeugd. Al is het maar om te voorkomen dat de problemen van deze kinderen verergeren en ze op volwassen leeftijd voor nog meer maatschappelijke kosten zorgen door bijvoorbeeld crimineel gedrag, psychiatrische problemen of verslavingsproblemen.
  2. Ten tweede willen de initiatiefnemers met deze agenda onderzoek en ontwikkeling stimuleren rond professioneel opvoeden in samenwerking met relevante partijen. Daartoe gaan ze met de agenda op pad. Ze gaan erover in gesprek met partijen als cliëntenorganisaties, gemeenten, aanbieders van pleegzorg, gezinshuizen en andere gezinsvormen, universiteiten en andere onderzoeksorganisaties en mogelijke financiers. Daartoe werken ze de verschillende vragen stapsgewijs uit in concrete projectideeën en –voorstellen.

Meer informatie?
De kennis- en ontwikkelagenda ‘Opgroeien van langdurig uithuisgeplaatste kinderen’ kunt u hier downloaden. In 2016 is er een update van de Kennisagenda uitgebracht met de laatste ontwikkelingen en onderzoeken o.g.v.  inhuisplaatsen en een nieuwe prioritering voor onderzoek. De update is  hier  te downloaden. Wilt u meer informatie of heeft u vragen over de kennisagenda? U kunt contact opnemen met Mariska de Baat (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Annemieke de Vries (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen