Lopende onderzoeken

Gezinshuizen zijn bedoeld om een kind tot de volwassenheid een veilige plek te bieden. Zo is er stabiliteit voor kinderen en jongeren, wat een belangrijke voorwaarde is voor een gezonde ontwikkeling. Helaas komt ongepland vertrek vooral onder pubers -te- vaak voor.

 In verdieping op het RAAK-onderzoek naar Professioneel Ouderschap van het Lectoraat Jeugd- en gezin wordt binnen het promotieonderzoek ‘Hechting in interactie’ gekeken hoe de hechtingsrelatie tussen adolescenten en gezinshuisouders zichtbaar wordt in hun interactie.

Er is veel kennis over hechting wereldwijd, in Nederland en ook bij gezinshuisouders, maar over hoe hechting er in alledaagse situaties uitziet is nog maar weinig bekend. Daarom zal binnen dit onderzoek de volgende vraag centraal staan: ‘Hoe doet gehechtheid zich voor in professionele opvoedrelaties en op welke wijze bewerkstelligen gezinshuisouders gehechtheid in interactie met adolescenten in gezinshuizen?’

Aanpak
Binnen dit promotieonderzoek wordt met behulp van de methode van Conversatie analyse op detailniveau gekeken naar alledaagse gesprekken in gezinshuizen om zo meer te weten te komen over het ‘hoe’ van hechting. Meer kennis hierover is belangrijk voor de toepasbaarheid in alledaagse (professionele) opvoedrelaties. Er wordt gebruik gemaakt van 375 uur videobeelden van zes gezinshuizen, waar we drie weken lang tijdens en rond de avondmaaltijd mochten filmen.

Praktisch

Onderzoeker       Ellen Schep

                               Christelijke Hogeschool Ede/Rijksuniversiteit Groningen

Partners               Gezinshuis.com en Intermetzo

Financiering         NWO

Status                    Lopend

Looptijd                September 2014- september 2018

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen