Aanbod, voor gezinnen met inhuisgeplaatste kinderen

Bij kinderen die zich normaal ontwikkelen in een veilige en stabiele opvoedingssituatie voltrekt de seksuele ontwikkeling zich over het algemeen redelijk 'vanzelf'. Bij kinderen die extra zorg nodig hebben is dit anders. En hoe ga jij daarmee om als gezinshuisouder?

Trainer

Gert-Jan Vis & Barbara Jongerius

Data

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijden

09.30 - 12.30 uur

Locatie

De Glind, Intermetzo (Groot Birreveld)

Max. aantal deelnemers

20

Prijs

€ 225,00
Voor Gezinshuis ouders in loondienst bij Intermetzo: informeer bij je leidinggevende.
Niveau

Basis; academieactiviteit die essentieel is in het opvoeden/begeleiden van uithuisgeplaatste jeugdigen in een gezinswoonvorm.

Accreditatie SKJ punten: 6.00
Registerplein:
6 punten voor gezinshuisouders

Inhoud van de training
Het bespreekbaar maken van seksualiteit en het begeleiden van de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren blijft voor veel opvoeders lastig. Kinderen die extra zorg nodig hebben missen de vaardigheden om uit zichzelf kennis op te doen en situaties juist in te schatten. Daarnaast zijn deze kinderen veelal (seksueel) getraumatiseerd in het verleden of lopen zij een groter risico om slachtoffer of dader te worden van seksueel misbruik. Een deskundige begeleiding van de seksuele ontwikkeling van deze kinderen en jongeren is dan ook van groot belang.

In de praktijk blijkt dit vaak best lastig. Niet iedereen praat 'makkelijk' over seksualiteit, temeer omdat dit voor velen een persoonlijk onderwerp is waarbij bovendien iedereen verschillende normen en waarden hanteert. Aan de andere kant is seksualiteit in vele vormen rijkelijk aanwezig in onze maatschappij waardoor we er in ieder geval iets mee moeten.

Bovendien:
Waarom wachten met praten over seks als er iets verkeerd is gegaan? Ieder kind heeft recht op een gezonde, seksuele ontwikkeling waarin ruimte is voor positieve aandacht voor ieders unieke seksuele beleving. In onze opvoedingssituaties houden we hierbij zoveel mogelijk rekening met de specifieke hulpvraag van kinderen met trauma, verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek.

De training is oorspronkelijk ontwikkeld door Rutgers en Movisie. De training is verder bewerkt en aangepast voor de setting van gezinshuizen.

Doel training
In de training 'Omgaan met seksualiteit'  wordt o.a. geoefend met diverse vaardigheden die het bespreekbaar maken van seksualiteit makkelijker maken. Het doel is dat deelnemers beter in staat zijn om een veilig en positief seksueel klimaat te creëren in hun gezin waarbij ruimte is voor het gesprek over seksualiteit. Er is specifiek aandacht voor het spanningsveld tussen de eigen waarden en normen binnen het gezin enerzijds en de professionele opdracht/hulpvraag van het kind anderzijds. Er is aandacht voor grenzen: Wat vind ik acceptabel en wat niet? Hoe reageer ik op bepaalde (onverwachte) situaties? Hoe start ik een gesprek over seks? Welke woorden gebruik ik dan? Wanneer is er sprake van grensoverschrijdend gedrag en wat doe ik dan?

Voor wie?
De training is voor pleegouders en gezinshuisouders.

Hoe wordt er gewerkt tijdens deze training?
De training bestaat uit twee modules van 3 uur. Theorie wisselen we af met voorbeeld situaties. Er wordt op praktische wijze geoefend met fictieve casuïstiek. In de training wordt ook aandacht besteed aan het vlaggen systeem.

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Mijn bestelling

Je hebt geen bestelling geplaatst.

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen