Basis

tekst teksy

Er zijn geen evenementen in de planning

Naar aanbod

Afgeronde onderzoeken

Het fenomeen pleeggrootouderschap verdient aandacht. Grootouders kunnen in veel gevallen een prachtige oplossing bieden wanneer hun kleinkind niet meer bij de ouders kan wonen, blijkt uit een onderzoek naar pleeggrootouderschap. Het onderzoek toont aan dat pleeggrootouders goede opvoeders zijn en dat zij echt een verschil uitmaken.

Succesvolle opvoeders: minder uitval en langer verblijf
“Uit mijn onderzoek blijkt dat pleeggrootouders vaak succesvoller zijn in de opvoeding dan andere pleegouders. Depleeggrootouders die geïnterviewd zijn, hebben qua problematiek vergelijkbare kinderen in huis als andere pleeggezinnen, maar ze houden dit gemiddeld langer vol en er vallen minder kinderen uit”, vertelt onderzoeker Henk van Oosteren. Van Oosteren, die ruime ervaringen en expertise heeft op het gebied van jeugdzorg en pleegzorg, verdiepte zich de afgelopen twee jaar in het pleeggrootouderschap en schetste een beeld van de positie van pleeggrootouders.

Sprekende cijfers
De cijfers spreken voor zich: bij de geïnterviewde pleeggrootouders was er bij 24% van de gevallen sprake van voortijdige en negatieve beëindiging, tegenover 30 tot 50% in de reguliere pleegzorg. Daarnaast wonen kinderen gemiddeld ruim 5 jaar bij hun pleeggrootouders, 54% langer dan 2 jaar en 20% zelfs langer dan 10 jaar. In de reguliere pleegzorg woont slechts 18% van de kinderen langer dan 2 jaar in het pleeggezin.

 

Praktisch    
Onderzoeker   Henk van Oosteren
Opdrachtgever   Rudolphstichting, Gezinspiratieplein
Status   Afgerond
Looptijd   juni 2012 - juni 2014
Scriptie    Bekijk hier de presentatie

 Lees hier de publicatie>

 

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen