Basis

tekst teksy

Er zijn geen evenementen in de planning

Naar aanbod

Afgeronde onderzoeken

Zin in Jeugdzorg was een praktijkgericht onderzoek naar zingeving in de residentiële jeugdzorg en de pleegzorg. Door het onderzoek kwam nieuwe kennis over zingeving naar boven. Deze kennis werd voor en met professionals vertaald naar praktische hulpmiddelen voor de dagelijkse praktijk.
Met de slotconferentie Deuren openen naar zingeving (28-11-2013) is het RAAK-project Zin In Jeugdzorg afgesloten. Op deze inspirerende dag werden de resultaten getoond en besproken.

Doel van het onderzoek
Het belang van zingeving in de jeugdzorg wordt meer en meer onderkend. Toch is er in de dagelijkse praktijk over het algemeen nog weinig aandacht voor. Aandacht voor zingeving draagt bij aan de kwaliteit en de professionaliteit van de jeugdzorg en aan meer plezier in het werk van jeugdzorgwerkers. Zin in jeugdzorg draagt bij aan een betere jeugdzorg voor kinderen en ouders.

 Een andere motivatie voor dit onderzoeksproject was dat in het de huidige tijd veel lastiger is te ontdekken waar en hoe de zingevingsvragen van jongeren eruitzien. Vroeger kon men met geloofs- en levensvragen terecht bij een kerk of andere stroming waar toe men behoorde. Tegenwoordig vinden jongeren ook op internet of met behulp van muziek een uitlaatklep om in gesprek te gaan over levensvragen.

In de jeugdzorg zijn we vaak bezig met behandelen en beheersen. In tijden van transitie en transformatie zijn we druk met het ontwerpen van financiële, economische en verantwoordingssystemen, het inrichten van zorgketens en het uitsluiten van risico’s. Daarmee dreigen we soms uit het oog te verliezen dat het uiteindelijk gaat om de relatie met de kinderen en hun ouders. Dat levert een uitdagende praktijk op die vraagt om ruimte, inventiviteit, creativiteit en lef om deuren te openen zodat we kinderen en hun ouders vooruit helpen.

Eindproducten
Het RAAK-onderzoek resulteerde in verschillende eindproducten en hulpmiddelen over zingeving in de jeugdzorg:

  • Het rapport 'Zingeving in de praktijk' geeft een overzicht van de 11 onderzochte locaties in het onderzoek. Het beantwoordt de vragen hoe er met zingeving wordt gewerkt in de praktijk van residentiële jeugdzorg en gezinshuis-/en pleegzorg. Wat beleven jongeren en hoe kijken jeugdzorgwerkers er tegen aan? Wat zijn bevorderende en belemmerende factoren als het gaat om zingeving? Lees het rapport in de bibliotheek van het Gezinspiratieplein >
  • Het praktijkboek 'Deuren openen naar zin in jeugdzorg' omschrijft wat zingeving is en geeft vele werkvormen om gevoelig te worden voor zingeving in de praktijk en om te reflecteren op je eigen leven en handelen. Werken met triggerwoorden, werken met beelden, leervragen, de bloem van vitale jeugdzorg: het zijn allemaal werkvormen die direct toepasbaar zijn. Downlaod Deuren openen naar zin in jeugdzorg in de bibliotheek >
  • In de competentiebeschrijving Communicatie over zingeving worden de kennis en vaardigheden beschreven om professioneel met dit thema te kunnen werken in de jeugdzorg. Deze beschrijving is met name geschikt voor opleidingen en trainingen.
  • Het team van Zin in Jeugdzorg heeft een app ontwikkeld die helpt bewust met zingeving in de praktijk bezig te zijn. Triggerwoorden, hulpvragen en informatie geven een zingerichte start. Filmpjes, gedichten, cartoons, foto’s en websites geven inspiratie om te werken met diepgang, drive, passie en humor. Download de app in de appstores van Apple of Google Play.
  • De slotconferentie werd afgetrapt met een lezing door projectleider  André Mulder, lector Theologie en Levensbeschouwing. De lezing staat online >
  • Het inspiratieboek 'Bewegen in bevlogenheid' geeft een overzicht van en inzicht in wat tijdens werkconferenties, rondetafelgesprekken en interviews met jongeren, jeugdzorgwerkers en bestuurders naar voren is gebracht als het gaat om zinvolle jeugdzorg. Het boek is verkrijgbaar bij Stichting Zin in Jeugdzorg voor € 10,00 > 
Praktisch    
Projectleider   Dr. André Mulder, lector Theologie en Levensbeschouwing
Partners   Gezinshuis.com, Rudolphstichting, Trias,Vitree, het Nederlands JeugdInstituut, Reliëf, Christelijke Vereniging voor Zorgaanbieders
Opdrachtgever   Hogeschool Windesheim
Status   Afgerond
Looptijd  

november 2012 - november 2013

Inloggen/ registreren

Voordat je je kan aanmelden voor een activiteit moet je je eerst hieronder inloggen. Heb je je nog niet eerder aangemeld/ geen account? Registreer je dan eerst [klik op de knop 'Registeren' onder de aanmeld-knop].

Nieuwsbrief

Joomla Extensions powered by Joobi

Activiteiten Kalender

Contact

Rudolphlaan 2
3794 MZ  De Glind
T (0342) 45 90 24

Stuur een bericht via ons contact formulier
www.gezinspiratieplein.nl

We doen het niet alleen